× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Martinus uitgelachen (1300)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Op het eerste gezicht is het niet zo duidelijk welke scène uit het leven van Martinus (Sint Maarten) wordt weergegeven. Deze afbeelding is afkomstig uit de kathedraal van Tours waar Sint Maarten begraven ligt. Zij bevindt zich vlak naast het tafereel waar te zien is hoe Sint Maarten als soldaat zijn mantel deelt met de bedelaar.

We zien drie figuurtjes te paard; één draagt een kroon. Elk heeft een hand opgeheven. Geen van drieën heeft een kransje rond zijn hoofd; het zijn dus geen heiligen. De voorste twee kijken om, de linkse lijkt zich vrolijk te maken. Waarschijnlijk staat het venster in verband met de afbeelding ernaast. Dan hebben we te maken met de omstanders van wie in de legende verteld wordt dat zij Martinus uitlachten: ‘Sommige omstanders begonnen te lachen, omdat Martinus er met zijn afgescheurde mantel zo idioot uitzag.’ De kunstenaar maakt het verhaal nog mooier dan het al is: zelfs de keizer doet eraan mee. De omhoog gestoken handen duiden op afstand nemen: ‘Mij niet gezien!’ Of ze zwaaien Martinus gedag: ‘Hier horen wij niet bij!! Bekijk het maar Martinus!’

In gedachten haal ik mij voor de geest hoe Martinus op dit moment zijn mantel deelt. Dat is de aanleiding voor de reactie van deze drie. Martinus is een ware volgeling van Jezus, een ‘andere Christus’ (alter Christus). Net als zijn Meester wordt hij bespot. Was dat in Jezus’ geval ook niet op het moment dat hem een zogenaamde koningsmantel werd omgehangen. Dat is als Hij tijdens zijn lijdensweg voor koning Herodes wordt gebracht. Deze weet niets beters te doen dan de spot te drijven met Jezus en zijn pretentie de koning van de joden te zijn. Dan staat er: ‘Samen met zijn soldaten hoonde en bespotte Herodes Hem. Hij hing Hem een schitterend gewaad om en zond Hem terug naar Pilatus’ (Lukas 23,11)? De koning hoonde en bespotte Hem, samen met zijn soldaten. Dat is precies wat we op de afbeelding ook zien. Maar nu gaat het niet over Christus, maar Sint Maarten.

Kijkend naar deze afbeelding vraag ik mij af hoe vaak ik het bespottelijk vind, wanneer iemand in mijn omgeving - tegen de heersende overtuiging in - kiest voor het waardepatroon van Jezus. En of ik de moed heb dat ook te doen, als dat zo uitkomt.

[± 1300, glasschilderkunst; Frankrijk, Tours, Kathedraal St-Martin. Dries van den Akker s.j. / 2007.02.26]

Verwijzingen
Feest 11 nov 0397 Martinus-Tours
Feest 26 mrt 0400 Felix-Trier

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 3 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties