× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Martinus drijft duivels uit (1300)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

We hoorden hoe in Trier proconsul Taetradius zich liet dopen, nadat Martinus diens slaaf van een boze geest had verlost. Herhaaldelijk wordt verteld dat Martinus boze geesten uitdreef:

Ging Martinus duivels uitdrijven, dan deed hij dat niet door aanraking of donderpreken (zo’n stortvloed van woorden zoals geestelijken die vaak uitbraken). Werden er bezetenen gebracht, dan liet hij alle anderen vertrekken, deed de deur zorgvuldig achter hen dicht en verrichtte zijn gebeden languit liggend midden in de kerk, bestrooid met as en gehuld in een geitenharen kleed. Daarvan alleen al kregen die zielige duivels het benauwd en wisten niet hoe snel ze er vandoor moesten gaan. Sommigen kwamen met hun voeten in de lucht als aan een wolk naar beneden te hangen; toch viel hun kleed niet over hun gezicht; dat zou maar delicate lichaamsdelen ontbloten en heel gênant zijn. Op andere momenten zag je duivels die zonder dat er een woord gesproken was, vreselijk gekweld werden en onder helse pijnen hun zonden beleden.

Op de afbeelding staan tegenover elkaar: Martinus links en de bezetene rechts. De scheiding tussen beide werelden wordt gevormd door Martinus’ bisschopsstaf. Hier ligt hij niet languit in gebed, noch is hij gehuld in een geitenharen kleed. Hij staat rechtop in zijn volle waardigheid als bisschop. Met zijn rechterhand maakt hij het zegengebaar. Daarmee drijft hij de boze geest uit de arme drommel tegenover hem. Een monstertje met vleugels ontsnapt uit zijn mond. Sloeg de bezetene liederlijke taal uit? Hoe dan ook, het is een heftig gebeuren, want het bovenlijf van de bezetene vertoont een gespannen kromming.

Opvallend, aan beide zijden bevindt zich een boom. Bij Martinus natuurlijk, omdat hij in Gods nabijheid leeft. Bij de genezen bezetene, omdat de heilige bisschop hem laat delen in Gods weldaad en genezing.

Kijkend naar de bezetene, vraag ik mij af, of mij zoiets wel overkomt; dat ik (soms?) beheerst word door een negatieve kracht. Natuurlijk, duivels en demonen, passen niet meer in ons wereldbeeld, maar wel wat zij uitbeelden: de macht van het kwaad waarin een mens verstrikt kan raken: verslaving, agressie, wraak, vernielzucht, vandalisme, zinloos geweld. Herken ik zulke krachten in mijzelf? Hoe blijf ik ze de baas? Durf ik hulp te zoeken, of moet ik dan met de billen bloot, en vind ik dat te gênant?

[± 1300, glasschilderkunst; Frankrijk, Tours, St-Martin. Dries van den Akker s.j. / 2007.03.03]

Verwijzingen
Feest 11 nov. 0397 Martinus-Tours

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 3 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties