× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Gerbold van Bayeux (ca 1950?)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Sint Gerbold behoort tot de minder bekende heiligen. Hij staat te boek als bisschop van de Normandische stad Bayeux. En moet geleefd hebben in de 7e eeuw. Het christelijk geloof had nog maar nauwelijks wortel geschoten.
Van hem wordt verteld dat hij werd benaderd door een hoog geplaatste dame. Zij wenste hem naast zich in bed. Maar hij weigerde. Toen draaide zij de rollen om en beschuldigde hem ervan haar met oneerbare bedoelingen benaderd te hebben.
Alsof de tijden van aartsvader Jozef uit het Oude Testament weer herleefden. Van hem wordt immers een soortgelijk verhaal verteld (Genesis 39,06-15). Jozef moest het bekopen met gevangenisstraf. Dat zal in die tijd en in die omstandigheden zeker geen pretje geweest zijn. Maar met Gerbold liep het nog slechter af. Hij werd met een molensteen om zijn hals in zee gedumpt.
Echter, de legende vertelt dat de steen bleef drijven, en dat Gerbold enkele kilometers verderop weer het strand op kroop. De bevolking stond versteld en beseften met een bijzonder mens van doen te hebben. Ook tijdens het verdere verloop van de gebeurtenissen verging het Gerbold net als Jozef. Toen die eenmaal in ere was hersteld, keek men hoog tegen hem op. Hij werd onderkoning van Egypte; Gerbold bisschop van Bayeux.
De kunstenaar van het devotieprentje heeft hem niet alleen de molensteen om de hals gehangen, maar tegelijk ook de bisschopsmijter op gezet.
Kijkend naar Sint Gerbold kan ik mij afvragen of ik de pijn ken ergens vals van beschuldigd te worden. En wat ik met die pijn doe. Met het plaatje voor ogen breng ik mij te binnen wat mij allemaal als een molensteen om de nek hangt. En of ook in mijn leven het wonder al eens is voorgekomen dat het die molensteen zelf was die mij het hoofd boven water deed houden. En áls ik zoiets al eens heb meegemaakt: of mijn latere leven daardoor niet veel meer aan diepte en waardigheid heeft gewonnen, juist zoals bij Sint Gerbold het geval was: hij werd immers bisschop ná het wonder.

[ca 1950?, devotieprentje. Frankrijk. Dries van den Akker s.j./2012.11.07]

Verwijzingen
Feest 5 dec 0695: Gerbold-Bayeux

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties