× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Corentin van Quimper (1800)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

li_1re_2 

Volgens de overlevering is Corentin de eerste bisschop van de Bretonse stad Quimper. Hij was een kluizenaar en behoort tot de eerste generatie geloofsverkondigers van die streek. Hij staat hier afgebeeld op nog redelijk jonge leeftijd. Misschien heeft de kunstenaar de trekken van de opdrachtgever erin verwerkt. Dan zien we een ernstige man voor ons, nadrukkelijk toegewijd.
Onze aandacht gaat uit naar het figuurtje aan zijn voeten. We zien een kok, geknield voor een oventje; hij heeft een enorme vis vast. Maar wat spreekt er uit zijn oogopslag?
Het verhaal dat hier bij hoort, gaat als volgt:
In zijn kluizenaarscel dronk Corentin water uit een nabijgelegen bron. Nu zond God hem in die bron een vis die zich elke morgen bij de heilige man kwam aandienen. Deze nam hem dan uit het water, sneed er een stuk af voor zijn levensonderhoud en wierp hem weer terug. Onmiddellijk bleek het dier dan weer in puike conditie te zijn, zonder ook maar het geringste spoor van een kwetsuur of litteken. Zo ging dat elke ochtend.
Eens was de koning, Gradlon, op jacht in de bossen van dat gebied. Hij raakte de weg kwijt en belandde tenslotte met een gedeelte van zijn mannen bij de kluizenaarswoning. Zij hadden honger en vroegen of Corentin iets voor ze eten te had. Corentin stapte naar zijn bron waar het visje zich prompt kwam aandienen. Hij sneed een stuk van de rug af en gaf dat aan de chef-kok van de koning. De keukenmeester begon te bulderen van het lachen en grapte tegen de heilige man dat zelfs het honderdvoudige hiervan nog niet genoeg zou zijn voor het gevolg van de koning. Maar omdat er niks anders was, nam hij het stuk vis toch maar aan. Het vreemde was dat het zich almaar vermeerderde, zodat de koning en het hele gezelschap konden eten tot zij verzadigd waren.
Heiligenlegendes zijn geactualiseerde evangelieverhalen. De verteller maakt duidelijk dat het evangelie zich herhaalde in het leven van de heilige die hij of zij zelf heeft meegemaakt. Zonder moeite herkennen we hier het verhaal van de broodvermenigvuldigingen. Zoals Jezus broden en vissen vermenigvuldigde om de menigte te eten te geven, zo blijkt dat bij Corentin te gebeuren met alleen vis. Bij Jezus verwijzen broden en vissen naar de boodschap van het evangelie, naar de liefde en genade die zich almaar vermenigvuldigen naarmate ervan wordt uitgedeeld. Ongetwijfeld verwijst de vis van Corentin naar zijn evangelieverkondiging. Elke dag nam Corentin een gedeelte van het evangelie tot zich en het werd niet minder; integendeel het bleek ook onuitputtelijk, naarmate er meer mensen van genoten.
De kunstenaar geeft dus het moment weer, waarop de vorstelijke kok de vis moet klaarmaken voor het hele gezelschap. Het verhaal zegt dat hij in een bulderend lachen uitbarstte. De kunstenaar meent dat de kok zich eerder in het nauw gebracht voelde, in verlegenheid geraakte… Juist zoals in het evangelie de leerlingen in verlegenheid raken als Jezus zegt dat zij de menigte van vijfduizend mensen te eten moeten geven, terwijl er maar vijf broden en twee vissen zijn.
Is dat niet een prachtige gelijkenis? Hoe vaak verkeer ik zelf niet in dergelijke benarde omstandigheden? Wordt er iets van mij verwacht, waar ik totaal ongeschikt voor ben, of waar mijn mogelijkheden volkomen ontoereikend zijn? Zowel het evangelie als de legende van Corentin zeggen: geef maar wat je hebt, en je zult nog eens zien, hoe ver je ermee komen kunt. Alsof ook aan mij gezegd wordt wat Paulus in zijn gebed te horen kreeg: ‘Mijn genade is meer dan voldoende voor je’ (2 Korintiërs 12,09).

[18e(?) eeuuw; steensculptuur; Frankrijk, Bretagne, Châteaulin, St-Idunet. Dries van den Akker s.j./23012.09.09]

Verwijzingen
Feest 12 december 0490: Corentin-Quimper
*
Matteus 14,13-21: Jaar A door het jaar 18e zo
Markus 06,32-44: -
Lukas 09,11b-17: Jaar C sacramentsdag
Kersttijd 08 januari
Door het jaar 18e week ma

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties