× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van verreweg de meeste meditaties, overleed 30 oktober 2022
Aan de boezem van de Vader (1972)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Johannes is de enige van de vier evangelisten die vertelt dat Jezus’ geliefde leerling bij het Laatste Avondmaal ‘dicht tegen Hem aanlag’. Letterlijk staat er: ‘Aan de boezem van Jezus lag.’ Volgens een oude traditie was Johannes die geliefde leerling zelf. Dan schrijft hij uit eigen ervaring. Hij zal straks de leerling zijn die in één van zijn brieven tot twee keer toe durft te schrijven: ‘God is Liefde’ (1 Johannes 04,8.16). Zo intiem kende Johannes zijn meester, Jezus, dat hij de Vader van Jezus durfde ‘samenvatten’ in dat ene woord. Degene over wie in het Oude Boek geschreven staat ‘Ik-ben-er is mijn Naam:’ de Aanwezige: sinds Jezus mogen we die aanwezigheid invullen met het woord Belangeloze Liefde. Zo had Jezus zijn Vader getoond aan zijn leerlingen. Als ‘Genade op Genade’. Zo schrijft Johannes het meteen aan het begin van zijn evangelie (01,16).

Kijkend naar de afbeelding zien we Johannes rusten aan Jezus’ boezem. Verstild. De ogen gesloten. Zijn oor heeft hij te luisteren gelegd aan zijn hart. Zijn linkerhand geopend als om op te nemen wat hij ontvangt. Jezus buigt zich licht naar hem over. Zijn linkerhand rust op Johannes’ schouder. Met de rechterhand tast Hij naar de beker op tafel. Straks zal Hij zeggen dat die beker zijn Bloed bevat, voor alle mensen vergoten tot vergeving van de zonden. De Liefde van Vader God zelf. Dit is de bron waaruit Johannes put.

Deze ervaring moet voor Johannes het beeld geworden zijn van Jezus’ verhouding met de Vader. Juist zoals hij, Johannes, aan de boezem van Jezus mocht rusten: zo rust Jezus aan de boezem van de Vader. Juist zoals hij van hier als apostel er op uit was gestuurd om Jezus kenbaar te maken aan de mensen, juist zo was Jezus er van bij de Vader op uit gestuurd om Hém kenbaar te maken aan zíjn mensen. Wat hij van Jezus had ontvangen: dat had Jezus op zijn beurt van zijn Vader ontvangen. En zo durft Johannes aan het begin van zijn evangelie te schrijven:
‘God heeft nooit iemand gezien
de Enig-Geboren God
die rust aan de boezem van de Vader
die legde het aan ons uit.’

Kijkend naar de afbeelding vraag ik mij af, of het mij ooit overkomen is: net als Johannes: rusten aan de boezem van Jezus. Of nog intiemer: net als Jezus: rusten aan de boezem van de Vader.

[1972, Zens, sculptuur. België, Brugge, St-Godelieveabdij. Dries van den Akker s.j./2012.11.25]

Verwijzingen
Johannes 01,18: Kerstmis: dagmis
Kersttijd: 31 december
*
Johannes 13,23: -
Goede Week di

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties