× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
God is mijn rechter (1448)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

De kunstenaar verdeelt zijn afbeelding in twee delen, misschien wel drie. Links zien we DaniŽl op zijn rechterstoel. De naam boven zijn hoofd laat daar geen twijfel over bestaan. Achter hem toeschouwers. Hij wijst naar Susanna rechts van hem; zij hangt nog wanhopig in de armen van een gerechtsdienaar. Tegenover DaniŽl een man die door twee soldaten wordt vastgehouden. Achter die drie nog een drietal personen, van wie er ťťn een mand draagt met een inhoud die niet geheel duidelijk is. Is hij wellicht weggelopen uit het verhaal van Jozef die de dromen uitlegt? Daar was sprake van een voormalige bakker die droomde dat vogels brood uit zijn mand pikten. De droom van die bakker voorspelde dat hij drie dagen later opgehangen zou wordenÖ Heeft de kunstenaar die bakker hier neergezet als een verwijzing naar wat nu de ter dood veroordeelde te wachten staat?
Weer rechts van die zes nog een viertal. De middelste wordt door drie soldaten naar galg en rad in de verte geleid. Een van de drie soldaten slaat er met een knuppel op los en schreeuwt waarschijnlijk dat de ter dood veroordeelde een beetje door moet lopen.

Het verhaal is bekend. Susanna had in haar tuin een bad willen nemen. De twee die hier ter dood worden veroordeeld, waren ouderlingen en hadden zich in die tuin laten opsluiten met de bedoeling zich aan Susanna te verlustigen. Maar zij had het op een schreeuwen gezet. Toen hadden die twee kerels de rollen omgedraaid. Ze waren zelf beginnen te brullen, openden stiekem de toegangspoort tot Susannaís tuin, en kwamen met het verhaal dat zij Susanna op overspel hadden betrapt met een jongeman. Die was hun te vlug af geweest. Kijk maar, hij was hier ontsnapt; de poort stond nog open. Hoezeer Susanna ontkende, men geloofde natuurlijk de beide ouderlingen; dat waren eerbiedwaardige leden in de samenleving.
Susanna was de dood schuldig. Men sleepte haar naar de plek van de terechtstelling. In dat tumult klonk DaniŽls stem dat hij zich niet wenste te bezondigen aan het bloed van deze onschuldige vrouw. Hij beloofde de schuld van die twee oude viezeriken te kunnen bewijzen. Hij naam plaats op de rechterstoel. Was DaniŽl dan rechter? Het is de letterlijke betekenis van zijn naam: Dani-Žl betekent ĎMijn rechter is God.í Hij liet die twee van elkaar scheiden en legde elk van beiden de vraag voor onder welke boom zij Susanna met die jongeman hadden betrapt. De ene kwam met een boom waarvan de takken haast op de grond liggen; de ander juist met een boom waarvan de takken zo hoog hangen dat je er vanaf de grond niet eens bij kan. Zo kwam hun bedrog en hun arglist aan het licht; en kregen zij de straf die zij de onschuldige Susanna in de schoenen hadden willen schuiven.
Op de afbeelding zien we dat de verlossing nog niet tot Susanna is doorgedrongen.

Kijkend naar de afbeelding vraag ik mij af hoe vaak ik mij laat meeslepen door anderen die alvast met een beschuldigende vinger naar anderen wijzen; klaar staan met hun oordeel.
Of ik haal mij situaties voor de geest die hier op lijken. Onrecht waar ik machteloos bij sta. Geen enkel verweer tegen heb.
Misschien dat er beschuldigende vingers op mij gericht worden. Nergens redding, zo lijkt het. Maar achter mijn rug is die redding in volle gang. Heb ik zoiets als eens meegemaakt in mijn leven? Of word ik uitgenodigd te geloven dat het in het verborgene aan de gang is? Kan ik dat geloven, terwijl ik er nog niets van zie?
Ook ga ik na of er wel eens in mijn leven iemand is geweest die in mijn onschuld geloofde, terwijl de schijn tegen was. Of dat iemand het voor mij opnam?

[1448, houtsnede. Duitsland, Fritzlar, St-Petri. Dries van den Akker s.j./2012.12.07]

Verwijzingen
DaniŽl 13: -
Veertigdagentijd 05e week ma
Feest 21 juli 6e eeuw vůůr Chr.: DaniŽl-Profeet
Feest 19 dec. 6e eeuw vůůr Chr.: Susanna-Babylon

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties