× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
De tafel van de rijken (Hongerdoek, 2013)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

mi_1 

De kunstenares verdeelt deze afbeelding in twee horizontale helften. Op de bovenste helft vijf rijke mensen achter een wel voorziene tafel waaraan zij zich te goed doen. Vijf personen. Uitgerekend het aantal van de broden dat ontbrak op de tafel hierboven. Hoe veel broden hebt u? Of moeten we hier vragen: Hoe veel brood bént u?

mi_2 

Op de onderste helft, de voorgrond, lege handen die hongerig vragen om een kruimel van de tafel. In het midden achter de tafel: de gastheer met de handen voor zijn ogen. Hij wenst die handen daar vóór hem niet te zien.
Rechts van hem, voor ons links, een militair met trotse onderscheidingstekens op zijn borst, helm, generaalsstaf en zonnebril. Achter hen rijzen de drie kruisen omhoog. Het is de houding die hij uitstraalt die lijden en dood veroorzaakt. Hij zit aan die rijke dis, en is bereid die te beschermen tegen al diegenen daar op de voorgrond die er wederrechtelijk hun handen naar uitstrekken.
Weer rechts van hem - voor ons nog meer naar links - een sjieke heer, met de hand aan de kin. Hij dénkt, waar op dat moment hándelen beter op zijn plaats zou zijn.
Helemaal aan de andere kant van de tafel een dame met parelketting. Het lijkt er op dat zij juist een vuiltje uit haar rechteroog moet verwijderen. Haar linker hand maakt het gebaar van iemand die er ook niets aan kan doen.
Naast haar tenslotte een man met een kaal hoofd, holle oogkassen en een stropdasje. Wat heeft hij in zijn handen? Spijzen? Of speelkaarten? Dat zou er op kunnen wijzen dat hij een machthebber is die alle kaarten in handen heeft.
Boven hen hangt een witte wolk. Op de andere afbeeldingen van de hongerdoek verwijst wit naar de kleur van de goddelijke aanwezigheid. Wil de kunstenares ons laten zien dat aan God niets ontgaat?

De kunstenares verwijst naar het verhaal van Lazarus en de Rijke Vrek.
Lukas 16,19-31:
Er was eens een rijk man die in purper en fijn linnen gekleed ging en iedere dag uitbundig feest vierde, terwijl een arme, die Lazarus heette, met zweren overdekt voor de poort lag. Hij verlangde er naar zijn honger te stillen met wat bij de rijkaard van de tafel viel. Ja, zelfs kwamen honden zijn zweren likken.

Met haar witte wolk loopt zij dan vooruit op de gebeurtenissen die verderop in het verhaal worden verteld. Dat later, eventueel zelfs na de dood, die handen daar beneden gevuld zullen worden, en dat die rijken met lege handen zullen staan. En dat zij zich zullen branden aan hun harteloze houding.

Hoe veel broden hebt u? Te veel om op te noemen. Wij vormen zelf het aantal van de broden dat genoeg is om duizenden mensen te eten te geven. Maar we hebben geen broden. Wij hebben geen broden over. Wij hebben geen broden over voor hongerige handen…
In tegenstelling tot de andere afbeeldingen is hier bijna ongemerkt de onheilspellende kleur zwart binnengeslopen.

[Hongerdoek-2013(Stih)-Dui-Misereor. Dries van den Akker s.j./2013.02.28]

Verwijzingen
Lukas 16,19-31: Jaar C Door het Jaar 26e zo

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties