Overzicht HH  m Vertel verderm Contact

        De website met meer dan 435 beeldmeditaties        

WelkomVasten '14KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...SJ-links
Petrus, Apostel (ca 1895)Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

afb 

Petrus heeft in zijn rechterhand het evangelieboek. In de linkerhand de sleutel van het koninkrijk. Dat had immers Jezus tegen hem gezegd: ‘Ik zal je de sleutels geven van het Rijk der Hemelen…’ (Matteus 16,19), een gigantische verantwoordelijkheid. En dat voor iemand die, toen het moeilijk werd, Jezus drie maal verloochende. Over die lafheid heeft Petrus intens verdriet gehad. Jezus heeft het hem vergeven. Zo wist Petrus uit eigen ervaring wat het was om kwijtschelding van zonden te krijgen. Nu zou hij het - als hoofd van Jezus’ geloofsgemeenschap - des te hartelijker aan anderen kunnen doorgeven.
Petrus staat op blote voeten. In de kunst staat dat symbool voor het volgen van Jezus of het gaan van Gods weg. Hij is ook te herkennen aan zijn rond geschoren witte baard en hoofdhaar. Volgens de overlevering moest hij in Antiochië de schande dragen dat hem het haar boven op het hoofd werd afgeknipt. Sindsdien is het gebruikelijk dat alle priesters een ‘tonsuur’ ondergaan, vooraf aan de priesterwijding. Een plukje hoofdhaar wordt afgeschoren, zodat er tussen God en het verstand van de priester geen enkele hindernis zit, en zeker niet de ijdelheid van een mooie haardracht. Aldus een middeleeuws legendeboek.

Hoe zit het met mijn ijdelheid?
En heb ik al eens ervaren wat het is om vergeving te ontvangen? Zodat ik die weldaad ook kan doorgeven aan anderen?
Als je ‘sleutel’ symbolisch verstaat: welke sleutels zijn aan mij toevertrouwd? Waar geven zij toegang toe? En gééf ik die toegang ook?

[ca 1895, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.06.03]

Verwijzingen
Feest 29 juni: Petrus, Apostel († 67)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 29 aug 2014

Over beeldmeditaties Voorbereiding op een meditatie Inrichting website Leeswijzer Verantwoording
Bezoek ook eens www.heiligen.net. Interessant!