Overzicht HH  m Vertel verderm Contact

        De website met meer dan 435 beeldmeditaties        

WelkomVasten '14KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...SJ-links
Adelheid van BourgondiŽ (1900)Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

afb 

Reeds op zeventienjarige leeftijd werd Adelheid uitgehuwelijkt aan koning Lotharius ii van ItaliŽ. Deze stierf alweer twee jaar later, naar men zegt door toedoen van diens opvolger Berengarius ii. Die zou hem vergiftigd hebben. Dat was in 950. Berengarius wilde Adelheid namelijk aan zijn zoon cadeau doen. Maar Adelheid weigerde en werd prompt gevangen gezet in een kasteel te Como in Noord-ItaliŽ. Zij wist te ontsnappen en vluchtte in een bootje het meer over. Ze kreeg onderdak bij een plaatselijke edelman. Toen Berengarius daar lucht van kreeg, begon hij het slot van de edelman te belegeren. Adelheid liet een noodkreet uitgaan. Waarop keizer Otto i van Duitsland heel Noord-ItaliŽ bezette en Adelheid bevrijdde. Adelheid huwde met Otto.
Het echtpaar werd in 962 door Paus Johannes xii (Ü 964) tot keizer en keizerin van het Heilige Rooms-Germaanse Keizerrijk (Duitsland en ItaliŽ) gekroond. In 973 stierf de keizer en was Adelheid voor de tweede keer weduwe. Ze werd door haar zoon Otto ii en diens vrouw Theophano zo onheus behandeld dat zij moest uitwijken naar BourgondiŽ. Daar stichtte zij meerdere kloosters. Tegen het einde van haar leven trok zij zich terug in het door haarzelf gestichte klooster Selz in de Elzas. Daar is ze ook gestorven. Op de afbeelding heeft ze een kerkmodel van dat klooster in de hand.
Waar wij soms verheven gedachten hebben bij koningen en koninginnen, was de realiteit vaak heel anders. Zo blijkt uit het leven van Adelheid.

Als zij toch als koningin de geschiedenis is ingegaan, dan vooral als koningin van de naastenliefde.
Is er in mijn leven iemand die ik de titel ĎKoningin (of Koning) van de Naastenliefdeí zou durven meegeven?
En ikzelfÖ?

[ca 1900, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.08.21]

Verwijzingen
Feest 16 december: Adelheid van BourgondiŽ (Ü 999)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 29 aug 2014

Over beeldmeditaties Voorbereiding op een meditatie Inrichting website Leeswijzer Verantwoording
Bezoek ook eens www.heiligen.net. Interessant!