× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Hagar en IsmaŽl gered (1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Toen Sara geen kinderen kreeg, heeft ze haar slavin als draagmoeder aan haar man Abraham toevertrouwd. Uit die relatie kwam IsmaŽl voort; hij kwam ter wereld terwijl Hagar zat op de schoot van Sara. Maar toen jaren later uit Sara alsnog een eigen zoon geboren werd, Isaak, ontstond naijver en jaloezie. Sara eiste van Abraham dat hij Hagar met haar kind de woestijn in zou sturen. Abraham gehoorzaamde met tegenzin.

ĎAbraham voorzag Hagar de volgende morgen van brood en een zak water, zette het kind op haar schouder en zond hen weg. Maar onderweg verdwaalde zij in de woestijn van Berseba. Toen de waterzak leeg was, legde zij het kind onder een struik en ging op een boogschot afstand zitten, want zij dacht: ďIk kan mijn kind niet zien sterven.Ē Ze bleef daar zitten en schreide luid.

God hoorde het schreien van de jongen en de engel van God riep uit de hemel tot Hagar: ďWat is er, Hagar? Wees niet bang, want God heeft in zijn verblijf het schreien van uw kind gehoord. Sta op, neem de jongen en houd hem goed vast, want Ik zal een groot volk van hem maken.Ē

Toen opende God haar ogen, zodat zij een waterput zag; zij vulde de zak weer met water en gaf de jongen te drinken.í

IsmaŽl werd de stamvader van de Arabieren; Isaak van het joodse volk. In het verhaal van die twee jongetjes weerspiegelt zich de moeizame relatie die er bestond tussen de volkeren die uit hen voortkwamen. Tot op de dag van vandaag. Want Mohammed beschouwde IsmaŽl als de voorvader van de Islam.

Het verrassende van het verhaal is nu dat de God van de bijbel zijn naam ook waarmaakt aan mensen die er niet bijhoren. Waar zijn eigen mensen de ander kunnen verraden en aan hun lot overlaten, blijft God trouw aan zichzelf: Hij hoort de wanhoopskreten van mensen. Ook als ze niet van zijn eigen volk zijn. En ook aan hen geeft Hij nieuw leven: ďSta op!Ē Ook voor hen is Hij levend water en voedsel voor onderweg.

[ca 1900, tegel. Nederland, Schipluiden, privť. Dries van den Akker s.j. / 2010.08.31]

Verwijzingen
Genesis 21,09-19
Door het jaar 13e week wo (oneven)
Feest 21 dec 1750 v.Chr. Hagar-Kanašn

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties