× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van verreweg de meeste meditaties, overleed 30 oktober 2022
Staf wordt slang (1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Mozes heeft de opdracht gekregen Gods volk uit de Egyptische slavernij te verlossen. De Farao is zoín beetje de machtigste man op aarde. Nu moet Mozes van die farao eisen dat hij zijn slaven laat gaan. Hij krijgt zijn broer Ašron mee om het woord te voeren. Ook beschikt hij over een staf die in een slang kan veranderen. Daarmee moeten ze hun woorden kracht bijzetten:

Mozes en Aaron gingen naar Farao en deden wat JHWH hun had opgedragen. Aaron liet voor de ogen van Farao en van al zijn hovelingen zijn staf vallen en het werd een slang.

Dat is wat de afbeelding ons laat zien.
Maar Ė zo vervolgt de tekst - Farao riep op zijn beurt de wijzen en tovenaars erbij, en ook zij, de magiŽrs van Egypte, deden met hun toverkunsten hetzelfde. Zo zal het herhaaldelijk gaan. De Egyptenaren kunnen ook wat de God van de HebreeŽn kan.
Op ťťn ding na.
De God van HebreeŽn kan slaven bevrijden. Dat kunnen de Egyptenaren niet.

En waarom niet? Omdat de God van de HebreeŽn nog iets kan wat de Egyptenaren niet kunnen: luisteren en zich laten raken door de nood van anderen. En medeleven betonen. Zo immers begon de roeping van Mozes:
ďGezien, gezien heb Ik de ellende van mijn volk in Egypte, en de jammerklachten om zijn onderdrukking gehoord. Ja, ik ken hun lijden! Ik daal af om mijn volk te bevrijdenÖĒ

Als het eenmaal zo ver is, zullen de HebreeŽn zingen dat hun God machtiger is dan alle goden van de Egyptenaren bij mekaar. De verteller drukt dat uit door te zeggen dat de staf van Mozes alle andere in slangen veranderde staven van de Egyptenaren opvrat.

[Ī 1900, aardewerk tegel. Nederland, Schipluiden, privť. Dries van den Akker s.j. / 2010.09.01]

Verwijzingen
Exodus 07,07-10
Feest 04 september ca 1300 v.Chr.: Mozes-Profeet

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties