× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van verreweg de meeste meditaties, overleed 30 oktober 2022
Jezus met twaalf apart (2000)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

li_1re_2 

Jezus preekt. Zijn gehoor bestaat op de afbeelding uit twaalf mannen, ongetwijfeld de apostelen, de intieme kring rond Jezus. Hoewel uit het vervolg van het evangelieverhaal blijkt dat daar minstens vijfduizend mannen aanwezig waren – nog afgezien van de vrouwen en kinderen – kiezen we toch voor deze afbeelding. Omdat er overeenkomsten zijn met het evangelieverhaal. We bevinden ons op een eenzame plek met uitzicht op het meer. Bovendien groeit er veel gras, zoals straks in het verhaal uitdrukkelijk wordt vermeld.

De kunstenaar biedt ons een wijds landschap met welige plantengroei, palmbomen en bloemen in bloei. Niet alleen de voorgrond, ook de bergen op de achtergrond aan de overkant van het water zien groen. Het water zelf is violetachtig grijs en weerspiegelt een bedekte hemel, waar wittige regenwolken zich aftekenen. Linksboven is een streep zon zichtbaar boven een wolk. Even kleurig als de natuur is de kleding van de twaalf apostelen. Elk heeft een eigen kleur. Mooi symbool voor het feit dat ieder een eigen persoonlijkheid is met een eigen karakter. Tot al die verschillende mensen richt zich Jezus die als enige een wit hemd draagt. Waarschijnlijk al even symbolisch bedoeld.

Er gaat rust uit van het tafereel. Hoewel wij op enige afstand achter de leerlingen staan, is het alsof wij de stem van Jezus daar kunnen horen. Hij is de enige die geluid geeft. De twaalf luisteren, ontspannen, aandachtig. De kunstenaar heeft hen met de rug naar mij toe geplaatst; ik kan moeiteloos ongemerkt achteraan aansluiten en meeluisteren. Op het meer varen bootjes voorbij. De mannetjes erop gaan schuil achter hun zeil. Zij gaan hun eigen gang, terwijl Jezus zijn Blijde Boodschap verkondigt. Onopgemerkt door de buitenwereld. Dat wordt nog eens versterkt door de vogels die over het wateroppervlak vliegen; ook zij zijn bezig met hun eigen dingen en schenken geen aandacht aan Jezus’ woorden. Zou ook die zon, juist zichtbaar achter de wolk, en dat grijze weer… zouden ook die symbolisch zijn en verwijzen naar Jezus’ prediking? Gaat ze over enkele ogenblikken helemaal schuil achter de wolk en verwijst ze onheilspellend naar wat er straks met Jezus te gebeuren staat? Of komt ze juist achter de wolk te voorschijn, en verwijst ze naar het licht en de warmte die Jezus’ woorden brengen?

De kunstenaar heeft het evangelieverhaal geplaatst in zijn eigen wereld, het Nicaragua van nu. Dan valt ons op dat Jezus in kleding en haardracht overeenkomt met de twaalf luisterende mannen. Hij is één van hen. Ja, we zien zelfs hoe de rechter broekspijp is versteld met een verstellap. Ook anderen dragen hier en daar opgelapte kleding. Dat duidt op armoede. Jezus richt zich niet alleen tot de armen, Hij hoort er zelf ook bij. Bij nader inzien bevat deze afbeelding dus een concrete verwijzing naar de actuele situatie van Nicaragua, waar temidden van schreeuwende rijkdom schrijnende armoede heerst. Vele pastores kiezen daar sinds de tweede helft van de 20e eeuw voor de armen.

Zou die man in het langsvarende bootje met het mooie oranjekleurige zeildoek (zónder verstellap) een rijke zijn? Zou die gedeeltelijk zichtbare zon tegelijk vertellen van het licht dat in Jezus’ optreden aanbreekt voor de armen, en het duister van de afwijzing door de rijken?

En ik? Waar is mijn plaats? Waar hoor ik thuis op deze afbeelding? Ik neem de tijd stil te staan bij de vraag waar en in hoeverre ik tot de armen behoor, en waar en in hoeverre tot de rijken. En wat Jezus’ prediking over elk van beide aspecten in mij te zeggen heeft.

[Eind 20e eeuw, Pablo Mayorga, wandschildering; Nicaragua, Solentiname. Dries van den Akker s.j./ 2009.03.14]

Verwijzingen
Markus 06,34: Jaar B door het jaar 16e zo
Door het jaar 04e week za
*
Matteus 17,22-23: -
Markus 09,30-32: Jaar B door het jaar 25e zo
Lukas 09,43-45: -
Door het jaar 07e week di
Door het jaar 19e week ma

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties