× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
De tenlastelegging verscheurd (1500)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

De afbeelding is een illustratie bij een legende uit het leven van Geertruida.

Een ridder was verliefd op Geertruida. Maar zij had de voorkeur gegeven aan het kloosterleven. Met een heildronk had zij afscheid van hem genomen. Maar de man bleef verliefd en probeerde alles in het werk te stellen om haar alsnog te krijgen. Hij verkocht zelfs zijn ziel aan de duivel. Na zeven jaar was de termijn om; de duivel kwam zijn ziel opeisen. Maar omdat Geertruida bij het afscheid van haar minnaar op zijn heil had gedronken, had de duivel geen macht over zijn ziel. Zo werd hij door de verdiensten van Geertruida van de ondergang gered.

Hier wordt iets verteld over onvervuld verlangen, en hoe wij daar mee omgaan. Het zou bijna een modern verhaal kunnen zijn. Wat ik verlang wil ik nu hebben; nú. Omdat ik er naar verlang, heb ik er ook recht op. En als ik het niet krijg? Ga ik geweld gebruiken? Afpersen om mijn zin te krijgen? Intriges bedenken en uitvoeren? Word ik een onuitstaanbaar mens? Verbitterd? Cynisch? Wraakzuchtig? Allemaal denkbare, en zelfs begrijpelijke reacties. In de middeleeuwen noemden ze dat: je ziel aan de duivel verkopen. Het kan zijn dat je verslaafd raakt aan je negatieve houding; er niet meer van af kunt.

Het verhaal vertelt dat Geertruida haar voormalige minnaar uit de strikken van het kwaad wist te bevrijden. Ongetwijfeld door gebed en naastenliefde. De kunstenaar heeft daar een treffend beeld voor gevonden. Het bezegelde contract waarmee de verslaafde aan het kwaad vastzat, wordt verscheurd. Rechts zien we hoe een boosaardige gestalte - voorstelling van de duivel, het kwaad - grimmig en machteloos toeziet. De heilige vrouw heeft zich tussen het kwaad en de arme zondaar geplaatst. Dat is zijn redding.

Dat beeld is waarschijnlijk ontleend aan een tekst uit Paulus’ brief aan de Kolossenzen:

‘Hij [= Jezus] heeft ons al onze zonden vergeven. Hij heeft de oorkonde met haar bezwarende bepalingen, die tegen ons getuigde, verscheurd. Hij heeft haar vernietigd en aan het kruis genageld.’ Het kwaad machteloos gemaakt. Jezus heeft zich tussen het Kwaad en mij geplaatst. Een prachtige tekst. Wat er ook gebeurd mag zijn in mijn leven…, waarin ik ook terecht gekomen mag zijn…, in Jezus heeft God eens en voorgoed een definitief ‘ja’ over mij uitgesproken, en er is geen macht ter wereld die Hem (en mij!) daar nog van af kan krijgen.

Kijkend naar de afbeelding en luisterend naar Paulus’ citaat ga ik na of en in hoeverre ze ook op mij van toepassing zijn (geweest?).

[15e eeuw, plafondschildering; Duitsland, Oldenburg, Gertrudiskapel. Dries van den Akker s.j./2012.02.16]

Verwijzingen
Kolossenzen 02,14: Jaar C door het jaar 17e zo
Door het Jaar 23e week di
Feest 17 maart 659: Geertruida van Nijvel

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties