×
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.
Sluit het venster om te blijven.
De afbeelding is een illustratie bij een verhaaltje van Jezus. Daarin brengt Hij de houding van zijn tegenstanders onder woorden: ‘Waarmee zal ik dit geslacht vergelijken? Ze gelijken op kinderen die op het marktplein zitten en elkaar toeroepen: “Wij hebben voor jullie op de fluit gespeeld en je hebt niet gedanst…”’
De kunstenaar maakt duidelijk onderscheid tussen het meisje dat fluit speelt enerzijds en de kinderen die niet meedoen anderzijds. Er loopt een weg tussen hen door. Links van de weg: de vijf die niet meedoen. Rechts de fluitspeelster. Maar ook in de opstelling van de personen brengt hij datzelfde onderscheid aan. Er loopt een denkbeeldige scheidslijn van boven naar beneden. Links van de lijn de vijf chagrijnig kijkende kinderen. Rechts het meisje met boven haar het dorpje compleet met de kerk daar in het midden: zij heeft de bewoonde wereld en het gelovige leven aan haar kant; boven haar fluit staat de rode bol van de zon. Het onderscheid zit zelfs in de kleur van de lucht: boven de speelster is zij hemels blauw; boven de vijf begint zij steeds groeniger te worden. Er is ook onderscheid in de tekening van de kinderen. Het fluitspeelstertje is afgebeeld met ronde vormen en mooie amandelvormige ogen die iets verleidelijks hebben. Wie zou niet met haar mee willen doen? Daarentegen zijn de vijf anderen schetsmatig, bijna karikaturaal weergegeven, vooral hun wezenloze smoeltjes waar de afkeuring en de afstandname met kilo’s van valt af te scheppen. Zij vormen een in zich gesloten kring, van wie er drie demonstratief met de rug naar het meisje toe staan.
Jezus verwijt zijn tijdgenoten dat ze zich gedragen als die vijf kinderen links. Is het te ver gezocht, wanneer we opmerken dat vijf van oudsher het getal is dat bij het Oude Testament behoort? Suggereert Jezus dat zijn gelovige tijdgenoten niet meegaan met de vernieuwing van het godsdienstige leven dat Hij komt brengen? Dan zou deze afbeelding op verrassende wijze een illustratie zijn bij de eerste woorden van Jezus’ prediking: ‘Bekeert u. Ga anders denken.’ Welnu, zijn tijdgenoten waren helemaal niet van zins anders te gaan denken. Dat wordt aan die vijf daar links zonneklaar. Zij hielden het bij hun opvatting en keken vol afkeer naar de manier waarop Jezus te werk ging.
En ik? Naar het schijnt is het aan deze Bijbelpassage te danken dat wij nu nog de uitdrukking kennen in de Nederlandse taal: ‘Naar iemands pijpen dansen.’ Pijpen is fluitspelen. Naar wiens pijpen dans ik eigenlijk? En ben ik wél bereid naar de pijpen van Jezus te dansen?
[ca 2000, Herregods, schilderij. België, Brussel, privé. Dries van den Akker s.j./2012.11.12]
Verwijzingen
Matteus 11,16-17: -
Lukas 07,31-32: -
Advent 02e week vr
Door het jaar 24e week wo
© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018