× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Prins JudikaŽl ontvangt het kloosterhabijt (1897)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

De afbeelding toont ons een belangrijk moment in het leven van de toenmalige prins JudikaŽl van Bretagne. Enige tijd geleden is zijn vader, koning HoŽl, overleden. Hij had strijd geleverd met zijn broers over de vraag wie vader zou opvolgen. Die strijd was beslecht in het voordeel van JudikaŽls broer, Salomo. Ik kan me voorstellen dat JudikaŽl nu voor de vraag stond: ĎWat ga ik doen met mijn leven?í

Ik probeer mij te binnen te brengen, wanneer ik voor die vraag stond, en hoe ik haar toen beantwoord heb. En hoe het in mijn verdere leven met de keuze gegaan is die ik toen heb gemaakt.

Volgens de legende zou prins JudikaŽl zich hebben gemeld bij de abdij van Paimpont; die stond op dat moment onder leiding van de grote abt Mťen. Hij wilde monnik worden.
We zien JudikaŽl neergeknield voor abt Mťen. Eerbiedig kijkt hij op naar de abt die hem zijn zegen geeft.
Wat moet het betekend hebben voor een koningszoon uit die tijd om neer te knielen voor een ander? Zich zo klein te maken en te onderwerpen? Waar hij tot op dat moment aan het hof gewend was geweest alleen bediend en gehoorzaamd te worden.

Kijkend naar JudikaŽl op zijn knieŽn kan ik mij afvragen waarvoor ik door de knieŽn ga. Wat is voor mij zo heilig dat ik mij daaraan ondergeschikt maak?

De overgang die in zijn leven plaats vindt wordt treffend door de kunstenaar in beeld gebracht. Tweederde van de achtergrond wordt in beslag genomen door monniken; eenderde door soldaten. Op de voorgrond knielt JudikaŽl precies tussen hen in. Enerzijds maakt hij nog deel uit van de gewapende hovelingen, maar hij zit al met zijn rug naar hen toe. Anderzijds behoort hij met zijn gezicht en handen al tot de wereld van de monniken.
Ten teken van deze overstap heeft de prins zijn zwaard op de grond gelegd; zijn teken van macht en geweld afgelegd. Hij neemt het habijt in ontvangst. Hoe zei Paulus dat ook alweer: ĎLegt de oude mens met zijn gedragingen af. Bekleedt u met de nieuwe mens, die op weg is naar het ware inzicht, zich vernieuwend naar het beeld van zijn schepperí (Colossenzen 03,09-10). En: ĎBekleedt u met de nieuwe mens, die naar Gods beeld is geschapen in ware gerechtigheid en heiligheidí (EfesiŽrs 04,24).

Kijkend naar de afbeelding vraag ik mij af of ik in mijn leven heb meegemaakt dat ik de oude mens aflegde en een nieuwe aantrok. Of dat ik het heb gezien bij iemand uit mijn omgeving

[1897, glasschilderkunst. Frankrijk, Bretagne, Cancale, St-Mťen. Dries van den Akker s.j. / 2012.11.25]

Verwijzingen
Feest 16 dec 0658: JudikaŽl-GaŽl
EfesiŽrs 04,24: Jaar B door het jaar 18e zo
Kolossenzen 03,09-10: Jaar C door het jaar 18e zo
Door het jaar 23e week wo [ON]

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties