× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Het teken van Jona (1870)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

li_2re_1 

Jezus wordt gevraagd om een teken. Uit zijn reactie maken we op dat die vraag Hem irriteert: ‘Dit geslacht vraagt om een teken…’ Voor Hem is die vraag een blijk van ongeloof. Of minstens van twijfel. Een teken zou alle twijfel wegnemen. Zou je de zekerheid geven dat je de goede keuze maakte. Geef ons een teken, Jezus, dat we de goede weg inslaan door voor jou te kiezen.

De kunstenaar beeldt Jezus af in een bootje. Hij preekt vanaf het water, terwijl de mensen op de kant staan te luisteren. Die opstelling op zich is al een prachtige illustratie van de hele situatie. De luisteraars staan met beide benen op de grond, Jezus’ bootje dobbert op de golven, lang zo stevig niet. Waarom zouden we voor die onvastigheid kiezen? Bovendien verheft zich boven de luisteraars een palmboom. Ook die suggereert beschutting, voedsel, levens-zekerheid. Terwijl boven Jezus alleen de lucht te zien is, lege ruimte. Jezus, geef ons een teken dat het beter voor ons is wanneer we voor jou kiezen. Jezus verwijst in zijn antwoord naar de profeet Jona. Geen ander teken zal jullie gegeven worden dan het teken van Jona. Hij preekte en zijn toehoorders bekeerden zich. De inwoners van Nineve hadden genoeg aan de man en wat hij zei. En zij kenden onze God niet eens; sterker, zij waren onze vijanden. Zij hadden het materieel goed. Geen enkele reden om van levensinstelling te veranderen, dan alleen die prekende man, en… de weerklank van zijn woorden in je hart! Welnu, aldus Jezus, kijk naar Mij. Ik doe net als Jona; roep op tot bekering. Waarom zijn mijn woorden voor jullie niet voldoende? Waarom komen ze niet aan in je hart? Waarom raken ze je niet in de ziel?

Dezelfde kunstenaar heeft een afbeelding van de prekende Jona. Hij staat niet in de vrije natuur, maar in een paleis- of tempelachtig gebouw, midden in de stad. Enorme gebouwen; Jona reikt nog niet eens uit boven het voetstuk van een zuil. Welk enorm bouwwerk zal door die constructie gedragen worden? Wat een welvaart! Mensen zijn naar hem toegestroomd en luisteren. Hun houding drukt uit dat het vreselijk is wat ze horen: ‘Als je zo doorgaat, duurt het nog geen veertig dagen of deze hele machtige stad zal volkomen ondersteboven gekeerd worden. Door jullie levenswijze roep je je eigen onheil over je af.’ De toehoorders tonen zich geraakt door deze woorden. Ze zullen straks tot inkeer komen, boete doen, om genade smeken en opnieuw beginnen.

Welnu, aldus Jezus, waarom zij wel, en jullie niet? Zij hadden aan Jona toch ook genoeg? Waarom willen jullie van Mij dan meer? Bekeer je, en je zult zien dat Ik voor jullie een groter geschenk ben dan Jona destijds voor de inwoners van Nineve!

Kijkend naar deze afbeeldingen vraag ik me af, waar ik zelf ergens sta op deze afbeeldingen. En wat de woorden die ik vandaag hoor in mij uitrichten.

[ca 1870, Gustave Doré, gravure. Frankrijk. Dries van den Akker s.j./2012.01.18]

Nawoord

Zowel Matteus als Lukas vermelden dat Jezus verwijst naar het teken van Jona. Bij Matteus herinnert Jezus eraan dat Jona drie dagen in de buik van het zeemonster verbleef. Zo zal Hij, Jezus, na zijn dood drie dagen in de schoot van de aarde verblijven. Dat is het teken dat aan dit geslachtgegeven zal worden. Een wonderteken in de toekomst. Voor bovenstaande overweging heb ik Lukas’ versie als uitgangspunt genomen. Daar zegt Jezus dat Jona een teken werd door het feit dat hij in zijn prediking opriep tot bekering. Zo’n teken is Jezus ook. Geen wonderteken in de toekomst, maar een min of meer gewone actuele situatie. Ik word uitgenodigd om naar Jezus te kijken met de ogen van het hart, met de ogen van het geloof. Dan zal ik zien dat Jezus iets van God is.

Verwijzingen
Lukas 11,29-32: -
Veertigdagentijd 01e week wo
Door het jaar 28e week ma
*
Matteus 12,38-42: -
Door het Jaar 16e week ma

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties