× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van verreweg de meeste meditaties, overleed 30 oktober 2022
’... und bringen ihre Gaben’ (1999)   Verwijzingen
Overweging van, en uitgesproken door, Yvonne van den Akker-Savelsbergh

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Beate Heinen heeft intussen al heel wat kerstafbeeldingen op haar naam staan, elk jaar weer weet zij ons te verrassen met nog weer een nieuwe ingeving. Die van 1999 heeft als titel: ‘… und bringen ihre Gaben’.

Drie koningen brengen hun gaven naar het kind Jezus en ook de ster die hun de weg gewezen heeft, ontbreekt niet. Het kind ligt niet in de kribbe, maar lijkt te hangen aan balken die in de verte aan een kruis doen denken. De handjes zijn ‘open’, open om te geven en open om te ontvangen. De balk waar de linker arm van het kind tegenaan leunt – het heeft de houding van de gekruisigde Jezus -, is naar boven toe verlengd als een grote brandende kaars: Jezus als het licht van de wereld. Al in de geboorte zijn lijden, dood en opstanding besloten.
Een van de koningen biedt een geschenk aan in de vorm van een goudglanzende, maar gebroken beker met wierook, teken van zijn eerbied en respect voor de pasgeborene, teken ook van de gebrokenheid van de wereld.
De jongste van het drietal, een kind nog, heeft een rapport in de hand waarop Zeugnisstaat en ungenügend: wellicht vraagt deze koning om vergeving en biedt hij nederigheid aan?
Het meest opvallend is echter de oudste koning, de man met de meeste levenservaring. Hij staat achter het kind en zet een masker af waardoor hij zich als het ware bloot geeft en zich ‘naakt’ aanbiedt, hij geeft zichzelf.

Deze afbeelding vind ik zo bijzonder omdat zij de randvoorwaarden voor een ontmoeting met Jezus aanduidt. Daartoe is allereerst een op weg gaan noodzakelijk, een bereidheid tot verwondering en zoeken, voorts eerbied en respect, jezelf aanbieden in alle kwetsbaarheid en nederigheid en het masker, die perfecte bescherming tegen de buitenwereld, afzetten om je ware gezicht te tonen en je te openen voor de ander, dan pas kan er iets in gang worden gezet, kan een ontmoeting ‘gebeuren’.

[1999, Beate Heinen, schilderij. Duitsland, Maria Laach. Yvonne van den Akker-Savelsbergh/2014.04.07]

Verwijzingen
Matteus 02,01-12: Jaar A+B+C: Zo na 1 januari: Openbaring des Heren
Feest 06 jan 0030: Driekoningen

© Yvonne van den Akker-Savelsbergh
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties