× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Agnes van Rome (ca 1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Dertien jaar was ze. Ze had zich aan Christus toegewijd. Wilde maagd blijven. Maar dat paste niet in de Romeinse cultuur van die dagen. Als een man je wilde hebben…, of als je ouders een huwelijk voor je hadden gearrangeerd, diende je te gehoorzamen. Het Romeinse Rijk was niet voor niets zo sterk en machtig. De hele samenleving was gebaseerd op militaire gehoorzaamheid; ook het gezinsleven. Kinderen deden wat vader wilde. Lager geplaatsten dienden te gehoorzamen aan de mensen die boven hen stonden. Een meisje van dertien had niets in te brengen in die wereld.
Agnes wenste te gehoorzamen aan de roepstem van Christus. Juist om aan haar omgeving te laten zien hoe veel zuiverder zo’n leven eruit ziet. Ze werd dus gearresteerd en voorgeleid En prompt veroordeeld. Tot plaatsing in een bordeel. Dat zou haar wel tot andere gedachten brengen. De rechter liet haar naakt ten toon stellen aan ieder die zich aan haar wilde verlekkeren. Noemde dat ‘toewijding aan Minerva’. Minerva was de godin van de strijd!
Agnes bleef trouw en liet zich niet van haar stuk brengen. De legende vertelt dat zij zo van schoonheid straalde dat niemand het waagde zijn ogen naar haar op te slaan. Ja, één jongeman gaf toe aan zijn lustgevoel, werd verblind en viel prompt in zwijm op de grond. De rechter was woedend. Een klein meisje machtiger dan hij!? Hij gaf de beul dus opdracht haar te doden.
De kunstenaar beeldt haar af naast Aloysius, een andere jeugdige patroonheilige van de zuiverheid. Zij is gekleed in een smetteloos wit gewaad, beeld van haar zuiverheid. De blik naar de hemel gericht, naar haar bruidegom Christus. Een bloemenkrans in het haar en een palmtak in de hand, symbolen van overwinning. In het warme rood van de achtergrond zien we rozen, symbolen van liefde. Zij draagt een lam op de arm. Toespeling op haar kinderlijke onschuld en op haar naam: ‘lam’ is ‘agnus’ in het Latijn.

Kijkend naar Agnes vraag ik mij af welke dingen in mijn leven zo heilig zijn dat al het andere voor mij minder waard is. En hoe veel ik daarvoor over heb.

[ca 1900, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.06.02]

Verwijzingen
Feest 21 januari: Agnes van Rome († ca 303)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties