× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Margareta van AntiochiŽ (ca 1895)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Margareta heeft omwille van Jezus de marteldood ondergaan. Dat is zeker. Al het andere dat over haar verteld wordt, berust op legende, en weerspiegelt meer de vrome opvatting van de verteller, dan de ware toedracht der gebeurtenissen. Toch hebben die legenden het gelovige en culturele leven van de christenen diepgaand beÔnvloed. Daarvan is de afbeelding van Margareta een voorbeeld.
In de rechterhand heeft ze een kruisbeeld. De legende vertelt:
Ze was vijftien, toen zij werd opgemerkt door de stadsprefect Olibrius. Onmiddellijk was hij smoorverliefd op haar. En beval zijn dienaren: "Ga dat meisje voor me ophalen."
Het meisje werd voor hem geleid. Nu ondervroeg hij haar. Zij gaf te kennen dat zij Margareta heette en christen was. Waarop de prefect antwoordde: "Geloof jij in een gekruisigde als God...!?" Omdat zij dus niet op zijn avances wenste in te gaan, liet de prefect, geÔrriteerd als hij was, haar in de gevangenis werpen.
Margareta bleef trouw aan Christus, en wees Olibrius af. Ook door de gruwelijke folteringen die hij haar aandeed, liet zij zich niet van de wijs brengen.
In de gevangenis bad Margareta tot de Heer, of hij haar eens in zichtbare vorm de vijand wilde laten zien, waartegen zij te vechten had. Onmiddellijk verscheen er een gruwelijke draak die zich op haar wilde werpen om haar te verslinden. Vlug maakte zij het kruisteken en de draak was verdwenen. Een andere legende weet te vertellen, dat de draak haar hoofd al in zijn muil had, toen zij het kruisteken maakte; daarop schrompelde het gedrocht volkomen ineen, en kwam zij er ongedeerd uit tevoorschijn.
Inderdaad zien we op de afbeelding een ineengeschrompeld gedrocht aan Margaretaís voeten.

Kijkend naar Margareta vraag ik mij af: welke monsters heb ik te bestrijden in mijn (gelovig) leven?

[ca 1895, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.06.04]

Verwijzingen
Feest 20 juli: Margareta van AntiochiŽ (Ü 3e eeuw)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties