× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Tobias van Ninivé (ca 1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Tobias is de zoon van Tobit. De naam Tobias betekent ‘Goed is God’. De jongen zal zijn naam alle eer aandoen. De oude vader Tobit is tot armoede vervallen. Dan herinnert hij zich dat hij aan een neef ooit zilver heeft uitgeleend. Tijd om het terug te vragen. Die neef woont ver weg. De reis erheen is gevaarlijk. Zelf is Tobit niet in staat die tocht te ondernemen, blind als hij is. Hij geeft de opdracht aan zijn zoon. Eerst brengt hij de jongen de Tien Geboden in herinnering uitlopend op die prachtige samenvatting: ’Wat jij niet wilt dat jou geschiedt; doe dat ook een ander niet.’
Ze vinden een passende reisgenoot; iemand die in de God van Israël gelooft. Die reisgenoot blijkt een wijs man. Als Tobias zich op een avond gaat wassen in de rivier, springt er een enorme vis uit het water die hem dreigt te verslinden. Zo’n vis als in het verhaal van Jona. Tobias doodsbang. Maar de reisgenoot roept: ‘Grijp hem!’ Dat doet Tobias. De reisgenoot zegt dat Tobias de ingewanden van de vis goed moet bewaren.
Waarom? Dat blijkt pas aan het eind van het verhaal. Als ze terugkomen met het zilver. En Tobias daar in dat verre land bovendien een bruid heeft gevonden: Sara. Die ingewanden van de vis blijken geneeskrachtige werking te hebben. De reisgezel zegt aan Tobias: ‘Strijk met de ingewanden over de blinde ogen van je vader.’ Als Tobias dat doet, vallen er schilfers van Tobits ogen, en de oude man kan weer zien.
Hoe wist die reisgenoot dat? Hij blijkt een engel van God, Rafaël. Die naam betekent: ‘God geneest’! Zonder het te beseffen maakte Tobias de hele reis in gezelschap van een engel.
De kunstenaar toont ons Tobias als jongeman zonder baard, reisstaf in de rechterhand en in de linker de vis.

Kijkend naar de afbeelding breng ik mij de mensen te binnen met wie ik omga, of omgegaan ben. En vraag mij af of er bij nader inzien tussen hen ook engelen zitten.

En ik denk aan de levensles die de jongen meekreeg: ‘Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.’
Misschien iets voor mij?

[ca 1900, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuslerk. Dries van den Akker s.j./2014.07.22]

Verwijzingen
Feest 2 november: Tobias van Ninivé († 5e eeuw vóór Christus?)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties