× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Barbara van NicomediŽ (ca 1895)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Barbara wordt afgebeeld met een toren waarin drie vensters zichtbaar zijn. Zij leefde in de Romeinse tijd op het moment dat er christenvervolgingen aan de gang waren. Haar vader was fervent aanhanger van de Romeinse goden. Hij had een aantrekkelijk huwelijk voor zijn dochter gearrangeerd. Dat was gebruikelijk. Maar zij weigerde. Dat was ongebruikelijk. Zij had zich buiten medeweten van haar vader laten dopen en droomde ervan bruid van Christus te zijn. Daarop duidt de bloemenkrans in haar haar. Maar ongehoorzaamheid tastte het fundament van de samenleving aan; deze was gebaseerd op militaire gehoorzaamheid.
Vader sloot haar op in een toren met twee vensters. Zij verzocht metselaars er drie vensters van te maken. Toen vader om uitleg vroeg, legde zij uit dat die vensters verwezen naar de Vader, de Zoon en de Heilige Geest van haar godsdienst. Dat ging vader te ver.
Hij bracht haar aan. Zij werd ter dood veroordeeld. Op weg naar de plaats van terechtstelling zou zij een gebed hebben gesproken:
"Heer Jezus Christus, U hebt de hemel boven de aarde uitgespreid; U hebt de aarde gegrondvest en de afgronden afgegrendeld; U hebt de zeeŽn hun grenzen aangewezen; en U hebt aan de schaduwrijke wolken bevolen, dat ze moesten regenen over goeden en slechten; U hebt over de zee gelopen en de storm gestild. Alles is U onderhorig. Sta mij toe waarom ik nu, als Uw nederige dienares, kom vragen: 'Als iemand in uw naam op de naamdag van uw dienares mij in herinnering roept, wil dan geen acht slaan op al diens eventuele zonden en fouten. U weet zelf, dat wij zwakke mensen zijn...'"
Toen klonk daar de stem van de Heer:
"Kom maar hier, mijn liefje, mijn schoonheid. Rust nu maar uit in de vertrekken van je Vader die in de hemel is. En wat je zojuist vroeg: dat zal ik doen."
Volgens de overlevering voltrok vader zelf het vonnis.
De palm wijst erop dat zij de marteldood is gestorven. Eigenlijk is het een overwinningsteken. Zij heeft het kwaad weerstaan en zo - gelovig gezien - de overwinning behaald.

Wij bewonderen haar moed en innerlijke kracht. Ook ik mag daar om vragen in mijn gebed. Zij noemt zich nederige dienares van Christus. En ik? Zou ik mij ook een (nederige?) dienaar van Christus mogen noemen?
Aan haar denken is belangrijker dan de fouten en de zonden die ik bega.

[1895, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.07.22]

Verwijzingen
Feest 4 december: Barbara van NicomediŽ (Ü 306)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties