× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Johanna (of Jeanne) van Frankrijk (1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Zij was een prinses. Want zij was een dochter van koning Lodewijk xi van Frankrijk († 1483). Maar zij was mismaakt en lelijk. Ze werd opgedrongen aan haar neef, hertog Lodewijk van Orléans. Deze trouwde dus met haar. Maar voor het overige leefden de twee gescheiden. Want met zo’n lelijk mens wilde de hertog niet gezien worden. Al helemaal niet, toen hij de koning moest opvolgen onder de naam Lodewijk XII.
Zo werd Jeanne eenvoudig verstoten.
Zij trok zich terug op een kasteel in de Franse stad Bourges. Ze wilde niet vervallen in een leven van verbittering en teleurstelling. Op de afbeelding in het raam zien we hoe ze haar oog gericht houdt op het kruis van Jezus. Ook Hij liet zich niet leiden door wrok, maar bad op het kruis om vergeving voor zijn beulen.
Ze begon het leven te leiden van een kloosterzuster, weergegeven door het zusterhabijt en de rozenkrans in haar hand. Zij vroeg in haar gebed een mens te worden van de liefde, en ging er herhaaldelijk op uit om voedsel en kleding te brengen bij de armen in de buurt. Andere adellijke dames sloten zich bij haar aan. Uiteindelijk werden ze zelfs een officiële kloosterorde; de zusters noemden zich naar Maria Boodschap (‘Annunciatie’): de Annonciaden. Vanaf dat moment noemde prinses Jeanne zich zuster Gabrièle-Marie. Haar naam herinnert aan de aarstengel Gabriël, die aan Maria de Blijde Boodschap kwam brengen dat zij de moeder van Jezus zou worden.

Kijkend naar haar afbeelding ga ik na hoe ik omga met teleurstelling en pijn die mij wordt aangedaan. En of ook ik kan bidden dat God mij maakt tot een boodschapper van de liefde.

[ca 1900, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.08.21]

Verwijzingen
Feest 4 februari: Johanna (of Jeanne) van Frankrijk († 1504)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties